Pod lupę bierzemy dziś korzeń Shatavari
Shatavari (Asparagus racemosus) to niesamowita roślina, której korzeń jest prawdziwym skarbem dla kobiet
Występuje powszechnie w Indiach, Nepalu, na Sri Lance i w Himalajach, ale spotkać ją możemy w całej Azji, a ponadto w Afryce i w Australii.
W ajurwedzie słynie ze swoich właściwości pozytywnie wpływających na kobiecą płodność. Głównie dlatego, że zawiera fitoestrogeny, które harmonizują żeńskie hormony płciowe, łagodząc nieprzyjemne objawy PMS, menopauzy i regulując menstruację. U karmiących mam pomaga pobudza produkcję laktacji. Shatavari wpływa także korzystnie na pamięć, nastrój, układ pokarmowy i wzmacnia naturalną odporność.
Pochodząca z Indii, Sri Lanki i Himalajów, Shatavari jest uważana za “królową ziół” w Ajurwedzie, Siddha i Unani. Jej sanskrycka nazwa oznacza “tą, która posiada stu mężów”, nawiązując do kobiecej płodności
Działanie Shatavari obejmuje:
Równoważenie hormonów
Uregulowanie cyklu menstruacyjnego
Łagodzenie objawów PMS i menopauzy
Wspieranie płodności
Poprawę nastroju i pamięci
Wzmocnienie odporności
Badania wskazują również, że Shatavari działa adaptogennie, łagodzi napięcie nerwowe, poprawia samopoczucie Z pewnością doskonale wspomoże nas w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy tak mało słońca (poza suplementacją wit. D i K2:)
Zastosowanie w kuchni:
Shatavari można dodawać do wypieków, naleśników, jogurtów, koktajli czy złotego mleka
Tyle dobroci daje nam ajurweda! Dlatego gorąco zachęcam Was do wprowadzenia jej do swojego codziennego życia. Taka niewielka zmiana może dać wiele dla zdrowia, warto!
Zapraszam na mój profil facebook: facebook.com/BlissKOnatury