Zioła ajurwedyjskie: shatavari

Pod lupę bierzemy dziś korzeń Shatavari🌿
 
Shatavari (Asparagus racemosus) to niesamowita roślina, której korzeń jest prawdziwym skarbem dla kobiet❤
Występuje powszechnie w Indiach, Nepalu, na Sri Lance i w Himalajach, ale spotkać ją możemy w całej Azji, a ponadto w Afryce i w Australii.
 
W ajurwedzie słynie ze swoich właściwości pozytywnie wpływających na kobiecą płodność. Głównie dlatego, że zawiera fitoestrogeny, które harmonizują żeńskie hormony płciowe, łagodząc nieprzyjemne objawy PMS, menopauzy i regulując menstruację. U karmiących mam pomaga pobudza produkcję laktacji. Shatavari wpływa także korzystnie na pamięć, nastrój, układ pokarmowy i wzmacnia naturalną odporność.
 
Pochodząca z Indii, Sri Lanki i Himalajów, Shatavari jest uważana za “królową ziół” w Ajurwedzie, Siddha i Unani. Jej sanskrycka nazwa oznacza “tą, która posiada stu mężów”, nawiązując do kobiecej płodności🌿
 
Działanie Shatavari obejmuje:
✨ Równoważenie hormonów
✨ Uregulowanie cyklu menstruacyjnego
✨ Łagodzenie objawów PMS i menopauzy
✨ Wspieranie płodności
✨ Poprawę nastroju i pamięci
✨ Wzmocnienie odporności
 
Badania wskazują również, że Shatavari działa adaptogennie, łagodzi napięcie nerwowe, poprawia samopoczucie😊 Z pewnością doskonale wspomoże nas w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy tak mało słońca (poza suplementacją wit. D i K2:)
 
Zastosowanie w kuchni:
Shatavari można dodawać do wypieków, naleśników, jogurtów, koktajli czy złotego mleka🌿
Tyle dobroci daje nam ajurweda! Dlatego gorąco zachęcam Was do wprowadzenia jej do swojego codziennego życia. Taka niewielka zmiana może dać wiele dla zdrowia, warto!😊
 
Zapraszam na mój profil facebook: facebook.com/BlissKOnatury