

Cześć Kochani! Dzisiaj przygotowałam dla Was coś pysznego!
przepis na aromatyczną i rozgrzewającą indyjską zupę pomidorową. Kto już jest gotowy na kulinarną podróż do Indii? 
Zachęcam do wypróbowania orientalej wersji pomidorowej – smakuje niesamowicie a przy okazji ajurwedyjskie przyprawy doskonale regulują nasz ogień trawienny!






Składniki:















Na początek, podgrzej olej w dużym garnku. Posiekaj cebulę oraz czosnek, a imbir zetrzyj na tarce. Wrzuć wszystko do garnka i smaż, aż cebula stanie się miękka i półprzezroczysta – to oznaka, że jest już idealnie zeszklona.

Posiekaj papryczki chili i dodaj je do garnka razem z liściem laurowym, kminem rzymskim, mieloną kolendrą oraz Garam Masalą. Smaż całość przez 4-5 minut, a następnie dodaj dwie puszki pomidorów. Mieszaj, aby przyprawy dobrze się połączyły.

Do garnka wlej puszkę mleka kokosowego oraz 500 ml wody. Wymieszaj. Gotuj zupkę przez około 15-20 minut.

Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zawartość blenderem, aż konsystencja zupy stanie się jednolita i kremowa. Podawaj z roti lub chlebkiem naan. Dla urozmaicenia posyp świeżą natką kolendry/szałwią/miętą (wg preferencji).
Gotowe! 

A może macie jakąś swoją ulubioną wersję pomidorowej, przyprawy lub dodatki orientalne? Dajcie znać!

Smacznego!