Czas na danie indyjskie: Palak Paneer – szpinak z serem paneer

Paneer to indyjski ser spożywczy, który ma konsystencję podobną do sera twarogowego, ale bez soli. Paneer jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów sera w Indiach, ze względu na swoją uniwersalność i zdolność do absorbowania smaków przypraw

Wytwarzany jest zgotowanego mleka, do którego dodaje się kwas, najczęściej sok z cytryny, ocet lub jogurt, aby wytrącić białko mleka i uzyskać strukturę sera. Następnie masa jest odsączana, a pozostały biały skrzep jest formowany w kostki lub bloki.

250 g sera paneer
500 g świeżego szpinaku
2 cebule
2 pomidory
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1-2 zielone chili
Garam masala, kurkuma, kumin, kozieradka
1/2 szklanki jogurtu
Sól
Olej do smażenia (najlepiej kokosowy
)

𝑱𝒂𝒌 𝒑𝒓𝒛𝒚𝒈𝒐𝒕𝒐𝒘𝒂𝒄́






Ozdób świeżą kolendrą i skrop sokiem z cytryny przed podaniem.
W Indyjskiej restauracji to danie jest podawane z ryżem basmati lub chlebem naan



Gotowe! 

Smaczna podróż kulinarna po Indiach bez wychodzenia z domu! 



A w dodatku… dużo zdrowia dzięki korzennym przyprawom
