Wpis z cyklu – dobrodziejstwa ajurwedy



Słyszeliście o ghee?
To wyjątkowe masło oczyszczone. Jest pozbawione wody i białka mleka.

Metoda klarowania masła powstała już ponad 4 tysiące lat temu i od tego czasu ghee jest powszechnie używane w kuchni. Od wieków stosowane w ajurwedyjskim lecznictwie, ghee to prawdziwy eliksir zdrowia i smaku

W Indiach, stosowanie ghee ma głębokie korzenie kulturowe i tradycyjne. To nie tylko składnik kuchenny, ale również symbol bogactwa, zdrowia i szczęścia.
W medycynie ajurwedyjskiej jest uważane za lecznicze i stosowane w różnych praktykach detoksykacyjnych. Jest również często używane jako nośnik ziół i przypraw stosowanych w leczeniu różnych dolegliwości.

Cieszy się dużą popularnością w Indiach także ze względu na swoje właściwości oczyszczające (a nawet odchudzające!), pomagające organizmowi pozbyć się toksyn i poprawić procesy trawienne (stymulując produkcję enzymów trawiennych).


Z mleka przygotowuje się klasyczne masło. Następnie podgrzewa się i roztapia na małym ogniu, aby pozbyć się wody i białka. Woda wyparowuje, a cząstki stałe zbierają się w postaci osadu, który usuwamy:)
W efekcie powstaje czysty tłuszcz pozbawiony innych składników. Ma bursztynowo złoty kolor, a w postaci płynnej jest lekko przeźroczyste. Smak oczywiście… maślany
(z lekkim orzechowym aromatem
)





Ale to nie wszystko! 

Ghee dodaje wyjątkowego smaku potrawom – jest idealne do smażenia, duszenia i pieczenia, ponieważ ma wyższy punkt dymienia niż zwykłe masło.
Stosujecie?

Jeśli nie to koniecznie wypróbujcie! Dla zdrowia i dla smaku

Zapraszam na mój profil facebook: facebook.com/BlissKOnatury