Co prawda ostatnio w Polsce mamy ocieplenie, ale zimą – jak to zimąwarto zadbać o dobrą odporność i rozgrzanie organizmu od środka
A w tym pomoże nam cudowna 𝗮𝗷𝘂𝗿𝘄𝗲𝗱𝘆𝗷𝘀𝗸𝗮 𝗿𝗲𝗰𝗲𝗽𝘁𝘂𝗿𝗮 – 𝘇ł𝗼𝘁𝗲 𝗺𝗹𝗲𝗸𝗼!
𝗦𝗸𝗮̨𝗱 𝘁𝗮𝗸𝗮 𝗻𝗮𝘇𝘄𝗮
Złote Mleko (Haldi ka doodh) zawdzięcza swoją nazwę kurkumie. To ona nadaje napojowi złocistego koloru. Receptura pochodzi z medycyny ajurwedyjskiej, która słynie z wykorzystywania roślin do leczenia różnego rodzaju schorzeń i chorób. Według wierzeń starożytnych Indian picie napoju wzmacnia odporność a także wspomaga metabolizm
Złoty napój przygotowuje się z przypraw 𝗸𝗼𝗿𝘇𝗲𝗻𝗻𝘆𝗰𝗵: oczywiście z kurkumy oraz imbiru, kardamonu, cynamonu i pieprzu.
Mleko można wzbogacić o nutę pieprzu cayenne oraz o naturalny miód, który dodaje słodyczy. Mleko krowie oczywiście można zastąpić roślinnym: owsianym, kokosowym, migdałowym
𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼
Kurkumina, główny związek aktywny w kurkumie, wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne (przeciwutleniające – co w dużym skrócie oznacza zapobieganie przedwczesnemu starzeniu/obumieraniu komórek organizmu). Spożywanie złotego mleka wspiera układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne, poprawia metabolizm, co ma też swoje przełożenie na jakość snu (lepsza regeneracja organizmu).
𝗣𝗶𝗲𝗽𝗿𝘇/𝗽𝗶𝗲𝗽𝗿𝘇 𝗰𝗮𝘆𝗲𝗻𝗻𝗲 – warto dodać do tego napoju, poniewż zwiększa biodostępność kurkuminy – potęguje jej działanie przeciwzapalne. Ciekawostką jest też to, że 𝗸𝗮𝗽𝘀𝗮𝗶𝗰𝘆𝗻𝗮 (występująca w pieprzu) jest stosowana w niektórych maściach i kremach przeciwbólowych ze względu na zdolność do tymczasowego łagodzenia bólu poprzez zahamowanie przekazywania sygnałów bólowych w synapsach.
Niektóre badania wskazują, że zarówno 𝗰𝗮𝘆𝗲𝗻𝗻𝗲 jak i 𝗰𝘆𝗻𝗮𝗺𝗼𝗻 mogą wpływać na metabolizm tłuszczów, co może być korzystne dla osób dążących do utraty wagi
Imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. A do tego zawiera wielokrotnie więcej witaminy C niż… cytryna!
𝗢 𝗱𝗼𝗯𝗿𝗼𝗰𝘇𝘆𝗻𝗻𝘆𝗰𝗵 𝘄ł𝗮𝘀́𝗰𝗶𝘄𝗼𝘀́𝗰𝗶𝗮𝗰𝗵 𝗺𝗶𝗼𝗱𝘂 𝗰𝗵𝘆𝗯𝗮 𝗻𝗶𝗲 𝘁𝗿𝘇𝗲𝗯𝗮 𝗻𝗮𝘄𝗲𝘁 𝗽𝗿𝘇𝗲𝗸𝗼𝗻𝘆𝘄𝗮𝗰́
Miód zawiera szereg składników odżywczych, takich jak witaminy (B1, B2, B3, B5, B6, C), minerały (magnez, potas, wapń, sód, fosfor), enzymy, aminokwasy i antyoksydanty. Te substancje są niezbędne do utrzymania homeostazy całego organizmu!
𝗣𝗿𝘇𝘆𝗸ł𝗮𝗱𝗼𝘄𝗮 𝗿𝗲𝗰𝗲𝗽𝘁𝘂𝗿𝗮 (𝗻𝗮 𝗰𝗶𝗲𝗽ł𝗼):
szklanka mleka owsianego
pół łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta pieprzu/cayenne
szczypta soli
łyżeczka miodu
Składniki i ich proporcje można dowolnie wybierać – w zależności od preferencji
Zapraszam na 𝒛ł𝒐𝒕𝒂̨ 𝒖𝒄𝒛𝒕𝒆̨