Co prawda ostatnio w Polsce mamy ocieplenie, ale zimą – jak to zimą
warto zadbać o dobrą odporność i rozgrzanie organizmu od środka




A w tym pomoże nam cudowna 𝗮𝗷𝘂𝗿𝘄𝗲𝗱𝘆𝗷𝘀𝗸𝗮 𝗿𝗲𝗰𝗲𝗽𝘁𝘂𝗿𝗮 – 𝘇ł𝗼𝘁𝗲 𝗺𝗹𝗲𝗸𝗼! 

𝗦𝗸𝗮̨𝗱 𝘁𝗮𝗸𝗮 𝗻𝗮𝘇𝘄𝗮

Złote Mleko (Haldi ka doodh) zawdzięcza swoją nazwę kurkumie. To ona nadaje napojowi złocistego koloru. Receptura pochodzi z medycyny ajurwedyjskiej, która słynie z wykorzystywania roślin do leczenia różnego rodzaju schorzeń i chorób. Według wierzeń starożytnych Indian picie napoju wzmacnia odporność a także wspomaga metabolizm

Złoty napój przygotowuje się z przypraw 𝗸𝗼𝗿𝘇𝗲𝗻𝗻𝘆𝗰𝗵: oczywiście z kurkumy oraz imbiru, kardamonu, cynamonu i pieprzu.
Mleko można wzbogacić o nutę pieprzu cayenne oraz o naturalny miód, który dodaje słodyczy. Mleko krowie oczywiście można zastąpić roślinnym: owsianym, kokosowym, migdałowym

𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼

Kurkumina, główny związek aktywny w kurkumie, wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne (przeciwutleniające – co w dużym skrócie oznacza zapobieganie przedwczesnemu starzeniu/obumieraniu komórek organizmu). Spożywanie złotego mleka wspiera układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne, poprawia metabolizm, co ma też swoje przełożenie na jakość snu (lepsza regeneracja organizmu).






Miód zawiera szereg składników odżywczych, takich jak witaminy (B1, B2, B3, B5, B6, C), minerały (magnez, potas, wapń, sód, fosfor), enzymy, aminokwasy i antyoksydanty. Te substancje są niezbędne do utrzymania homeostazy całego organizmu! 

𝗣𝗿𝘇𝘆𝗸ł𝗮𝗱𝗼𝘄𝗮 𝗿𝗲𝗰𝗲𝗽𝘁𝘂𝗿𝗮 (𝗻𝗮 𝗰𝗶𝗲𝗽ł𝗼):







Składniki i ich proporcje można dowolnie wybierać – w zależności od preferencji

Zapraszam na 𝒛ł𝒐𝒕𝒂̨ 𝒖𝒄𝒛𝒕𝒆̨


