Dziś chciałabym zaprosić Was do bliższego poznania cennej przyprawy dobrze znanej w Ajurwedzie – kardamonu. Ten delikatny, korzenny, lekko słodkawy smak skrywa w sobie niezwykłe właściwości wspierające nasze zdrowie.
W ajurwedyjskiej klasyfikacji smaków (rasa), kardamon jest przyprawą o działaniu słodko-ostrym (madhura-katu rasa), z efektem energetycznym chłodzącym (shita virya) i działaniem po strawieniu korzystnym dla układu pokarmowego (madhura vipaka).
Równoważy dosze:




– wspiera trawienie, redukując wzdęcia i niestrawność
– działa łagodnie wykrztuśnie i rozgrzewająco przy przeziębieniach (idealny dodatek do złotego mleka
)

– odświeża oddech i harmonizuje zmysły
– poprawia nastrój i łagodzi napięcia nerwowe
– wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn (ama)

Kardamon zawiera olejki eteryczne takie jak cineol, limonen i terpinol, które mają działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Znajdziemy w nim również magnez, wapń i potas, wspierające układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.

Kardamon to przyprawa niezwykle uniwersalna. Idealnie komponuje się z:
– herbatami – zwłaszcza w chai masala z mlekiem roślinnym
– mlekiem z kurkumą i daktylami – jako napój ułatwiający zasypianie
– daniami na słodko – ryż z mlekiem (kheer), owsianki, wypieki
– daniami curry – jako część mieszanki garam masala
– kompotami i dżemami – nadając głębię i aromat
Doskonale komponuje się również z kawą – choć Ajurweda zaleca raczej unikanie jej spożycia, to jeśli bardzo ją lubicie, warto spróbować wersji z dodatkiem kardamonu, który nadaje subtelną słodycz
