Jackfruit: zastosowanie w kuchni

Podczas mojej wyprawy na Sri Lankę poznałam nowe fascynujące rośliny, które popularne są w kuchni ajurwedyjskiej. Jednym z nich jest jackfruit – owoc chlebowca. Staje się coraz popularniejszy, jednak wciąż wiele osób nie ma pojęcia o jego istnieniu. 😉Szczególnie zaskakujące jest jego wykorzystanie jako… roślinnego substytutu mięsa. 😋
 
Jak widzicie na załączonej fotografii, jackfruit jest bardzo dużym owocem o owalnym kształcie. Świeży, dojrzały owoc chlebowca różnolistnego ma bardzo przyjemny, zachęcający aromat i słodki smak – określany przez niektórych jako połączenie banana z ananasem. Inni smak chlebowca porównują do smaku brzoskwini lub mango. Miąższ jackfruita konsystencją przypomina kurczaka lub wieprzowinę, dlatego znajduje zastosowanie w kuchni wegan i wegetarian jako substytut mięsa😊
 
🥭𝗪ł𝗮𝘀́𝗰𝗶𝘄𝗼𝘀́𝗰𝗶 𝗽𝗿𝗼𝘇𝗱𝗿𝗼𝘄𝗼𝘁𝗻𝗲🥭
Zawiera szereg witamin i soli mineralnych. Na uwagę zasługuje między innymi bardzo duża zawartość potasu, jest go więcej, niż w bananach, które tradycyjnie kojarzymy z tym pierwiastkiem. Jest on szczególnie ważny dla osób borykających się z problemami sercowo-naczyniowymi, a także podejmujących duży wysiłek fizyczny, zwłaszcza w czasie upałów. Witaminy, które dostarcza jackfruit to: A, C, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz wapnia, żelaza, cynku, manganu i magnezu.
 
𝗭𝗮𝘀𝘁𝗼𝘀𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 𝘄 𝗸𝘂𝗰𝗵𝗻𝗶
Pestki można dodawać do posiłków, a także prażyć i jeść jako wartościową przegryzkę (dostarczamy sobie wówczas białka i dobre tłuszcze). Słodki miąższ może być jedzony na surowo – smakuje doskonale jako samodzielna zdrowa przekąska lub składnik sałatek owocowych. Z powodzeniem można go wykorzystywać również na wiele innych sposobów, w każdej wersji będzie smakował nieco inaczej i miał inne właściwości:
🌿gotowany (niedojrzały) stosuje się do dań wytrawnych
🌿suszony i kandyzowany
🌿pieczony
🌿jako baza przetworów: dżemów, galaretek, soków
🌿do przygotowywania chipsów owocowych
🌿do deserów
🌿zmielone niedojrzałe owoce mogą służyć jako zagęszczacz zup czy sosów
🌿świeży owoc w koktajlach np. zmielony z bananem i wiórkami kokosowymi.
 
Niestety w Polsce, z uwagi na małą popularność, wielkość owocu i problemy logistyczne, aktualnie jest niemal niemożliwe kupienie świeżego jackfruita, natomiast coraz łatwiej jest zaopatrzyć się w chlebowca w puszce lub pakowane hermetycznie przyprawione i gotowe do dodania do potrawy. Jednak nawet w takiej postaci jest warty spróbowania! 😋